Programma

kennisprogramma

Hoe kun je inspelen op ontwikkelingen en thema’s die binnen je branche spelen? Tijdens Auto Prof – AMT Live 2020 worden interessante kennissessies gegeven over actuele thema’s binnen de automotive branche. 

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het programma. Houd de website in de gaten. Hieronder zie je het programma van afgelopen editie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van het nieuwe programma voor editie 2020.

Programma 12, 13 & 14 februari 2019

17:30


Werkplaats van de toekomst 

Hoe ziet het autobedrijf, en in het bijzonder de werkplaats, eruit in 2040? Een belangrijke vraag waar je antwoord op krijgt in Gorinchem!

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dat de wereld er in 2040 anders uitziet, staat vast. Meegaan met de ontwikkelingen is cruciaal. BOVAG, Innovam, OOMT en RAI Vereniging hebben daarom de handen ineengeslagen en een intensieve studie gedaan. Op basis van deze studie konden de onderzoekers concluderen dat een vijftal ontwikkelingen zorgt voor veranderingen waar ieder autobedrijf zeker mee te maken krijgt. De mate waarin klanten ontvankelijk zijn voor trends en het aantal nieuwe toetreders bepalen het tempo en de exacte impact van deze veranderingen. Dit is uitgewerkt in vier scenario’s of ‘werelden’. Vanuit Stichting Mobiliteitsleren (SML) nemen de sprekers Erik van ’t Hof en Bram Wolf je op hoofdlijnen in mee, zodat je je later in de scenario’s kan verdiepen om je voor te sorteren op de toekomst. Want 2040 begint vandaag!

 
17:30

Is jouw werkplaats klaar voor Hybride & EV?
Er zweven nog heel wat vraagtekens in de lucht bij menig ondernemer en technicus als het gaat om hybride of elektrische voertuigen (EV). Een ding is zeker, je krijgt deze auto’s steeds vaker in je werkplaats want mondjesmaat neemt het aantal verkopen toe. Ja, je kunt ze de deur wijzen, maar dan laat je omzet liggen. En eigenlijk is zo heel spannend de techniek van een hybride of EV niet. Tijd dus om wat drempelvrees weg te nemen.

 
19:30


Van Silicon Valley naar onze praktijk

Afgelopen december reisde op-en-top diagnosetechnicus en ondernemer Jeroen Vertongen opnieuw naar Silicon Valley om daar de ontwikkelingen in de automotive branche te zien. Dit keer lag de focus op nieuwe vormen van mobiliteit. Wat kunnen we in onze branche verwachten als het om toekomstige mobiliteit gaat? Ben je ondernemer van een autobedrijf, hoe maak je je dan klaar voor de mogelijke veranderingen? Kijk met Roel Keunen naar de nabije toekomst, waarin het draait om snel én slim. Welke kansen biedt de veranderende markt? En hoe omarm je nieuwe technologie?

 
19:30

Fuel trims helpen bij diagnose

‘Wat geven de fuel trims aan?’ Het is een opvallend vaak gestelde vraag op het AMT Garageforum wanneer storingscodes niet leiden tot de oorzaak van een probleem. Waarom is dat eigenlijk? Opvallend vaak leidt het antwoord op die vraag tot de oplossing. Marco van Wijk
presenteert de achtergrond van Fuel trims middels praktische voorbeelden en een live-simulatie. Hoe kunnen fuel trims jou helpen bij diagnose? Mis het niet!
 
 
 
 
17:30
Motorschade door Low Speed Pre Ignition (LSPI)
Low Speed Pre Ignition (LSPI) is een vorm van detonatie in direct ingespoten benzinemotoren bij lage toerentallen tot ± 3.000 min-1. Hoe ontstaat het precies, hoe vaak komt het voor en wat kun je daar tegen doen? De specialisten van Forté geven je antwoord in deze technische kennissessie.
 
18:30
ZF: Do’s en don’ts van oliewissel aan automatische transmissies

ZF is een van de bekendste fabrikanten van transmissies. De klanten van ZF zijn veelal autofabrikanten, en daarmee zit het bedrijf dichtbij de bron en kennen de specialisten alle ins en outs van de transmissie. Tijdens deze kennissessie praat een ZF-specialist je helemaal bij over de do’s en don’ts van oliewissels aan automatische transmissies. Hoe werkt de modernste automatische transmissie en welke rol vervult olie hierin? Waarom is tijdig vervangen belangrijk? En hoe herken je bepaalde klachten? Mis het niet.
 
19:30
Febi – Kettingdistributie:Hoe schade voorkomen?
Febi Benelux-specialist Stijn Thys duikt in een kennisdome dieper in de kettingdistributie. De focus ligt op het voorkomen van gevolgschade. Welke factoren hebben invloed op een goede werking van de distributieketting? Stijn Thys gaat samen met je op zoek naar de oorzaken van rek en slijtage van de distributieketting. Diverse motortypen komen aan bod, waaronder ook kritische motoren waarbij montagefouten snel gemaakt zijn. Stijn: “We willen de werkplaatsen bewust maken van de factoren die invloed hebben op een goede werking van de kettingdistributie en uitval voorkomen.” Kortom, een leerzame en praktische sessie.
 
20:30
De storingen van vandaag en de oplossing voor morgen
Het gat tussen de mogelijkheden van de autotechnicus en de werkplaatsproblematiek van vandaag lijkt steeds groter te worden. Bij onderhoud of diagnose zijn vaak software-updates vereist. Een nieuw component moet veelal ingeleerd worden en je moet toegang hebben tot de juiste technische informatie. Ook moet je als autotechnicus complexe diagnoses kunnen stellen, en is er soms specialistische equipment nodig. Hoe pak jij dat aan? GMTO verzorgt in een van de kennisdomes de kennissessie: De storingen van vandaag en de oplossing voor morgen. Tijdens deze praktische sessie laat GMTO je met behulp van diagnosevoorbeelden en meetvoorbeelden zien hoe je de moderne problematiek te lijf gaat.
 
17:30


Vraag- en antwoordsessie nieuwe APK-regels met RDW

Is het roetfilter nog aanwezig? Staan de mistlampen goed? En gaan alle controlelampjes uit? Het zijn nieuwe werkzaamheden waar je mee te maken hebt. Maar waar loop je in de praktijk tegenaan met bijvoorbeeld die visuele roetfiltercontrole of afstelling van de mistlichten? In
deze vraag- en antwoordsessie worden diverse veelgestelde vragen besproken én kun je je eigen vragen stellen.

 
17:30

APK nu en in de toekomst

Er zijn al weer heel wat ontwikkelingen gaande op APK-gebied. De RDW verzorgt als kennispartner een kennissessie over de APK-regelgeving. Welke evaluaties zijn er over de afgelopen wijzigingen? APKexpert Arthur van Lee kijkt terug op de grootste veranderingen, waaronder de
visuele controle van het roetfilter. Hij kijkt ook vooruit naar de ontwikkelingen rondom de deeltjesteller. Kortom, wil je op de hoogte blijven van de APK en de ontwikkelingen er omheen, zet deze kennissessie dan in je agenda.
 
18:30
Tips en tricks A/C compressor vervangen

Iedereen weet wel hoe een aircocompressor vervangen moet worden, maar waarom komen er dan toch zo veel terug voor garantie? 99,9% van deze garantieclaims worden vaak afgewezen op aantoonbare installatiefouten. Een juiste montage is van levensbelang voor de nieuwe compressor. Hoe zit het bijvoorbeeld met de oliehoeveelheid? Welke olie zit in een Denso-compressor? Welke delen moeten er nog meer vervangen worden? Mag je een AC-systeem spoelen, en wanneer spoel je dan een A/Csysteem, en waarmee? Als grootste OEM ‘thermal’ toeleverancier, weet Denso als geen ander hoe hiermee om te gaan en praat je helemaal bij.
 
20:30

Diagnosestellen aan turboactuatoren

Uit je diagnose blijkt dat de turboactuator defect is, en het blijkt ook nog een elektronisch geregelde te zij. Wat nu? Wat kan er intern defect raken en wat kunnen hiervan de oorzaken zijn? Hoe werkt zo’n turboactuator eigenlijk? Welke mogelijkheden heb je? En nog belangrijker: is het defect raken van de turboactuator de hoofdoorzaak, of is het een gevolgschade? Op al deze vragen gaat ACtronics antwoord geven.
 
 
 
 
17:30


Berner: kennisessie werk veilig en volgens de richtlijnen met gevaarlijke stoffen

Dagelijks kom je als autotechnicus in aanraking met chemische stoffen zoals remmenreiniger of roestoplosser. Bij ondeskundig gebruik kunnen deze stoffen gevaar opleveren voor de gezondheid. Niet voor niets dat wetgevingen als REACH en ARBO verplichtingen opleggen aan zowel werkgever als werknemer. Wat wordt van jou verwacht?

Bianca Cruts, Chemical Safety & Service Manager bij Berner geeft tijdens deze kennissessie heldere uitleg over veilig werken en hoe Berner je hierin kan ontzorgen.  Van het geven van professionele trainingen op de werkvloer tot het verstrekken van 24/7 actuele veiligheidsinformatiebladen en werkplekinstructiekaarten van al uw Berner chemie artikelen in een digitale database. Met de Berner chemie app hebben uw medewerkers bovendien altijd de benodigde veiligheidsdocumenten bij de hand!

 
17:30

Dataloggen, een andere manier van diagnosestellen

Een storing lokaliseren kan soms best lastig zijn. De diagnosetools wijzen je steeds beter in de juiste richting, maar dat is niet altijd zaligmakend. Hoe het anders kan? “Middels dataloggen”, zegt Toon Bertens. Wat is het? En waarin verschilt het van een scopemeting? In deze  kennissessie laat hij de mogelijkheden zien middels diverse praktijkvoorbeelden. Het doel? Goed beredeneren van de diverse signalen en zo de juiste oorzaak vinden. Want niet altijd kun je afgaan op de diagnosetester, en dan vormt dataloggen een goed alternatief.
 
18:30
Lokaal bereik met social media

Social media neemt een grote rol in de marketing van het autobedrijf. Maar hoe start ik met social media? Kost dat niet veel tijd? En hoe pak ik het dan aan, nu en in de toekomst? Gijs Ros van het bedrijf Marketing Rocks helpt middels tips en tricks om je zichtbaarheid lokaal te vergroten via Facebook en Instagram. Hoe kun je jouw doelgroep bereiken anno 2019? Hij maakt de praktische vertaalslag naar de automotive branche. Zal voorbeelden laten zien hoe het niet moet én hoe wel. En wellicht is er tijd om de social media-kanalen van jouw bedrijf onder de loep te nemen. Kortom: Ga aan de slag met social media als je dat nog niet doet. En doe je dat al wel? Dan leer je tijdens deze kennissessie hoe je er nóg meer uithaalt.
 
19:30
3D-printen in de werkplaats
De specialisten van Ultimaker vertellen je alles over de techniek van 3D-printen. Maar ook hoe andere (auto)fabrikanten ermee werken. Van de techneut die het thuis voor de hobby had, maar toch de R&D-afdeling wakker schudde over de mogelijkheden van 3D-printen. En hoe ziet Ultimaker de toekomst binnen de werkplaats van het autobedrijf?
 
 
 

Waarom monteren steeds meer autofabrikanten eigenlijk een distributieketting? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van riemdistributie? Afgelopen editie werd voorafgaand aan Auto Prof – AMT Live verzorgd OE-leverancier Febi een bijzondere training.

De specialist van Febi haalt in de twee uur durende training veelvoorkomende, maar niet voor de hand liggende, problemen bij kettingsets aan waarbij de oorzaak vaak niet wordt verholpen. Zonde, want dan komt je klant binnen niet afzienbare tijd terug met hetzelfde probleem, het falen van de kettingaandrijving.

Aan de hand van praktische tips en trick toont Febi hoe je de reparatie duurzaam kan uitvoeren en de levensduur van de ketting wordt verzekerd.

Het programma zag er als volgt uit:
12.00 uur          Ontvangst met lunch
12.45 uur          Aanvang training
14.45 uur          Einde programma
15.00 uur          Naborrelen en netwerken
15.30 uur          Einde

Scroll naar top